Skip to content

Hoe kun je stress verminderen?

In dit artikel leg ik op een eenvoudige manier uit wat stress is, hoe je het kunt verminderen en hoe je het zelfs kunt voorkomen.

Stress begrijpen en oplossen is in essentie simpel. Dat klinkt prettig, maar het is ook dé uitdaging. We ervaren stress vaak als een groot probleem, waardoor we geneigd zijn naar complexe oplossingen te zoeken. Want hoe kan een eenvoudige oplossing een groot probleem oplossen? Zodra je je openstelt voor eenvoud, komt de oplossing dichterbij.

Wat is stress?

Stress is het resultaat van ons denken. Het ontstaat door een conflict tussen een denkbeeld en het huidige moment, het nu. Een denkbeeld kan voortkomen uit herinneringen, overtuigingen of ideaalbeelden. Ons denken projecteert daarmee een toekomstbeeld.

Wanneer je je vastklampt aan dat toekomstbeeld, keur je het huidige moment af. Dit creëert een spanningsveld tussen wat waar is (wat er feitelijk nu is) en jouw denkbeeld. Met andere woorden: je verzet je tegen de realiteit.

Stress ontstaat niet alleen door negatieve toekomstbeelden, zoals obstakels op je pad, maar ook door positieve toekomstbeelden. Waarom? Omdat je bijvoorbeeld jezelf dan steeds vertelt dat je pas gelukkig zult zijn als je op een bepaald punt bent dat nog niet is bereikt. Dit zorgt ervoor dat je voortdurend denkt dat je ergens anders moet zijn dan waar je nu bent.

Stress voorkomen

De meest radicale manier om stress te voorkomen, is vrede sluiten met wat er nú is. Alles wat je op dit moment ervaart – in jezelf of in je omgeving – is waar en mag er zijn. Zodra je deze acceptatie bereikt, zie je vanzelf de mogelijkheden om veranderingen door te voeren die je wilt. Het verschil? Je handelt dan vanuit willen in plaats van moeten.

Leven zonder stress

De kunst van stressloos leven is volledig aanwezig zijn in het nu. Laat herinneringen, overtuigingen en denkbeelden het nu niet besmetten. Het nu is namelijk het enige moment waarop je de toekomst kunt creëren.

Als je jouw verleden en overtuigingen toestaat om het heden te beïnvloeden, leidt dat vaak tot irrationeel gedrag. Door dit los te laten, krijg je de helderheid om de huidige situatie rationeel te bekijken. De juiste actie volgt dan vanzelf – een actie die bijdraagt aan jouw persoonlijke groei en die van je omgeving.

Trauma’s en stress

Stress en trauma’s zijn nauw met elkaar verbonden. Een trauma is een verzameling van vastgezette gedachten en herinneringen. Wanneer jouw denken vermoedt dat je een situatie nadert die lijkt op een traumatische ervaring, roept het stress op om je ervan weg te bewegen. Hoe minder aandacht je aan een trauma besteedt, hoe groter en belemmerender het lijkt te worden.

De oplossing ligt in het tegenovergestelde: beweeg er juist naartoe. Onderzoek stap voor stap – of soms in één krachtige beweging – wat er achter het trauma zit. Door deze confrontatie kun je het trauma omzetten in groei.

Enkele voorbeelden

  • De bus en de file: Stel, je zit in een bus die vaststaat in de file. Je denkt meteen aan het missen van je trein, te laat komen bij je sollicitatie, en uiteindelijk het mislopen van je droombaan. Dit kettingreactie-denken veroorzaakt stress. De oplossing ligt in totale acceptatie van het nu – het feit dat de bus in de file staat. Laat je niet meeslepen door doemscenario’s, maar blijf bij wat er nu gebeurt.

  • De wereld veranderen: Stel, je keurt allerlei dingen in de wereld af omdat ze niet overeenkomen met jouw denkbeelden. Je vindt pas rust als de wereld voldoet aan jouw normen. Op deze manier leef je voortdurend in strijd met de werkelijkheid. De oplossing ligt in het volledig accepteren van hoe de wereld en jijzelf nu zijn. Van daaruit kun je onderzoeken hoe jij bij kunt dragen aan positieve veranderingen.

  • Zoeken naar geluk: Stel, je gelooft dat je pas gelukkig kunt zijn als je X of Y bereikt. Je vertelt jezelf dat je niet gelukkig mag zijn totdat dat is gebeurd. Dit creëert een constante zoektocht en een conflict met je huidige situatie. De oplossing ligt in totale acceptatie van waar je nu bent. Zodra je dat doet, ervaar je direct geluk. Daarna zal alles wat je wilt bereiken komen vanuit willen in plaats van moeten.

Samenvattend

Met een houding van acceptatie en aanwezigheid kun je niet alleen stress verminderen, maar ook jezelf bevrijden van de spanningen die voortkomen uit denkbeelden en trauma’s. Kies voor eenvoud – daarin ligt de echte kracht.

Ik zie en lees veel over de oorzaken van stress en tips om ermee om te gaan. Hoewel deze op zichzelf niet verkeerd zijn, zie ik ze vooral als symptoombestrijding en een langzame, omslachtige oplossingsroute. De enige echte en radicaal bevrijdende weg is te realiseren en begrijpen wat ons denken is en hoe het functioneert. Pas dan wordt ons denken een hulpmiddel in plaats van een obstakel.

Wil je hier meer over weten, of zoek je hulp bij het oplossen van stress neem dan contact met mij op!

 

Stress verminderen, omgaan met stress, wat is stress, stress voorkomen, leven zonder stress, faalangst overwinnen, angst voor de toekomst, stress en trauma’s, oplossingen voor stress, acceptatie van het nu, mindfulness bij stress, stress door overtuigingen, persoonlijke groei zonder stress, loslaten van spanning, omgaan met prestatiedruk, tips tegen stress, innerlijke rust vinden, hoe stress aanpakken, zelfacceptatie bij stress en controle over gedachten.

Een Stress Coach biedt ondersteuning met diverse technieken uit Stresscoaching die zijn afgestemd op de unieke behoeften van de cliënt. Dit kan mindfulness omvatten, wat helpt bij het ontwikkelen van een rustige en gefocuste geest, evenals emotiecoaching, die inzicht biedt in het omgaan met intense gevoelens. Traumacoaching richt zich op het verwerken van emotionele trauma’s, terwijl loopbaancoaching cliënten helpt bij het vinden van balans tussen werk en privéleven. Ademhalingstherapie wordt ingezet om het zenuwstelsel te kalmeren, en zelfvertrouwencoaching helpt bij het versterken van het zelfbeeld. Holistische coaching bekijkt de persoon in zijn geheel en stimuleert zowel mentale als fysieke welzijn, terwijl mental coaching zich richt op het ontwikkelen van veerkracht en het verbeteren van het denkvermogen. Daarnaast wordt Acceptance and Commitment Coaching (ACT) toegepast, een krachtige benadering die helpt om gevoelens van stress te accepteren en tegelijkertijd actie te ondernemen richting persoonlijke waarden en doelen. Al deze technieken samen zorgen ervoor dat stress wordt verminderd en tegelijkertijd persoonlijke groei en welzijn worden bevorderd.

Translate »